راهکار شماره دو در مبارزه با هوای نفس
به نام خدا
راهکار شماره دو در مبارزه با هوای نفس
عارف سالک مرحوم آیت الله علی آقا قاضی(ره)، در زمینه مبارزه با نفس اماره، ضمن تأکید بر اینکه نفس اماره در نتیجه زیاده روی در لذتها و امیال، تولید میشود، نسخه ای را جهت درمان، به شاگردان خود ارائه نموده اند:
برای گذشتن از نفس امّاره و خواهشهای مادی و شهوی و غضبی که غالباً از کینه و حرص و شهوت و غضب و زیاده روی در لذتها بر میخیزد، روایت عُنوانِ بَصْری را به شاگردان و مریدان سیر و سلوک الی الله دستور میدادند تا آن را بنویسند و به آن عمل کنند و میفرمودند: «باید آن را در جیب خود داشته باشند و هفتهای یکی دوبار آن را مطالعه نمایند...».
امام صادق(ع) در توصیه به عُنوان بَصْری فرمودند:
تو را به نُه چیز وصیت میکنم که آنها توصیه من به همه آرزومندان سیر و سلوک الی الله است... سه مورد آن در ریاضت و تربیت نفس است... اما آنچه که در ریاضت نفس است:
1- مبادا چیزی را بخوری که به آن اشتها نداری چون موجب حماقت و نادانی می شود.
2- تا گرسنه نشدی چیزی نخور.
3- زمانی که غذایی خوردی، با نام خدا و حلال باشد و حدیث رسول خدا را به یاد داشته باش که فرمودند: آدمی هیچ ظرفی بدتر از شکمش را پر نکرده است. پس اگر ناچار شد غذا بخورد، یک سوم شکمش را برای طعام، و یک سوم را برای آب و یک سوم را برای تنفس قرار دهد... .
(بحارالانوار علامه مجلسی ج1 ص224-226)
طبق این حدیث شریف، اهمیت و نقش کنترلِ غریزة «نیاز به تغذیه» در انسان روشن میشود. یعنی با کنترل این غریزه، و خوردن غذا در وقت و مقدار مناسب، به راحتی از تولید نفس اماره و خواهشهای نفسانی جلوگیری میشود و بهترین و سادهترین پیشگیری برای جلوگیری از تولید هوای نفس و نفس اماره را امام صادق (ع) در این حدیث شریف برای ما بیان فرموده اند.
- ۹۴/۰۵/۲۰